Jos Swanenberg over ‘Wezen en waarde van het dialect in Noord-Brabant’

VEGHEL – Op uitnodiging van Heemkundekring Vehchele verzorgt Jos Swanenberg op dinsdag 20 februari een lezing over “Wezen en waarde van het dialect in Noord-Brabant”. De lezing begint om 19.30 uur in de Trouwzaal van “Het Raadhuis” aan de Markt en is voor leden van de heemkundekring gratis toegankelijk. Overige bezoekers betalen € 2,50. U bent vanaf 19.00 uur welkom. Voor deze lezing dient u zich aan te melden via www.vehchele.nl of via Jan van Erp tel. 0413-362842

De lezing vangt aan met enkele algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect. Vervolgens wordt ingegaan op het Brabantse dialectlandschap. Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal hetzelfde, in Veghel en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer. Welke kenmerken maken dialecten verschillend en waar komen die verschillen eigenlijk vandaan? Al meer dan honderd jaar constateren onderzoekers dat onze dialecten met uitsterven worden bedreigd. Al die tijd al waarschuwt men voor dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia. In hoeverre is dialect in gevaar?

Jos Swanenberg (Gemert 1968) is bijzonder hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast werkt hij als adviseur voor de stichting Erfgoed Brabant in ’s-Hertogenbosch. Daarvoor was hij een van de redacteuren van het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over dialect in Noord-Brabant.

 

You may also like...

%d bloggers liken dit: