Hoofdrol Meierijstad in Europese regio van de gastronomie

MEIERIJSTAD – Brabant is dit jaar Europese regio van de gastronomie. Meierijstad gaat zich dit jaar nadrukkelijk profileren op het gebied van voedsel en design. Donderdag is de officiële Europese aftrap in Meierijstad.  Dinsdag werd alvast een tipje van de sluier opgericht van de activiteiten die de gemeente zelf in petto heeft.

Meierijstad is een gemeente waar voedsel een grote rol speelt. Er is een uitgebreid buitengebied waar boeren voedsel produceren en vooral in Veghel zijn industrieën waar die producten worden verwerkt.

Daarom gaat Meierijstad het hele jaar door activiteiten organiseren die in het teken staan van eten onder het motto “We Celebrate Food”. Donderdag gaat er een website de lucht in  waarop een compleet overzicht is te vinden.

Als voorproefje presenteerde de gemeente alvast enkele hoofdzaken. Het voorkomen van verspilling zal één van de speerpunten zijn. In Veghel heeft Hutten Catering al een verspillingsfabriek waar van overtollig voedsel nieuwe gerechten worden gemaakt.

Nederlanders verspillen jaarlijks ruim 40 kilo voedsel. Meierijstad wil met allerlei acties die hoeveelheid in de eigen gemeente terugdringen.

Het aantal voedselevenementen is bijna eindeloos. In het oog springen wedstrijd voor alle inwoners van Meierijstad met als inzet wie het beste recept bedenkt met voedselrestjes. Er komt ook een voedseldesign week die vooral bezoekers vanuit de hele wereld moet trekken. In Sint-Oedenrode wordt dit jaar door het hele dorp een restjesmaaltijd geserveerd onder leiding van een bekende chefkok.

Maar er komen ook voedselfiets- en wandeltochten langs bedrijven, projecten op scholen.

Receptenwedstrijd

Keukenprinsen en –prinsessen in Meierijstad die recepten kunnen maken met restjes kunnen hun hart ophalen. In het kader van de opening van het we Are food jaar en de Maand van de Verspilling begint vanaf van27 februari de recepten-met-restjes wedstrijd. Recepten kunnen tot en met 25 maart hun lekkerste en meest originele recepten-met-restjes insturen naar recepten@meierijstad.nl.

 

 

Een professionele jury met daarin onder anderen wethouder Coby van der Pas, chef-kok Bas van Boxtel van Hutten Catering en Bob Hutten van de verspillingsfabriek beoordeelt de inzendingen. Tijdens een bijeenkomst in de verspillingsfabriek op donderdag 29 maart vanaf 17.30 uur wordt de prijswinnaar van de recepten-met-restjes wedstrijd bekend gemaakt.

You may also like...

%d bloggers liken dit: